dinsdag 1 januari 2013

78 Vuurwerk !!!

Op oudejaarsavond waren mijn vrouw en ik bij vrienden en hadden vanaf een hoge flat aan de waterkant een prima uitzicht over Dordrecht, Papendrecht, Zwijndrecht enz.
Toen het nieuwe jaar aanbrak zagen we dan ook overal waar je kijken kon siervuurwerk de lucht in gaan om daar uiteen te spatten. Nu vind ik siervuurwerk wel mooi maar uiteindelijk maakte het me verdrietig, te beseffen dat er wéér zoveel geld in zo korte tijd, als het ware, verbrand werd.

Zeventig miljoen euro's, alleen in Nederland. Een citaat van de website van NRC (31-12-12):
Het vuurwerk dat vanavond om twaalf uur (en deels nu al) de lucht in gaat, is zeventig miljoen euro waard. Nederlanders hebben daarmee net zoveel als vorig jaar uitgegeven aan het spul.
Dat zegt een woordvoerder van brancheorganisatie BPN (Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland) tegen Novum. Per koper werd er wel minder uitgegeven: vorig jaar 79 euro, dit jaar 74 euro. Er waren dus meer mensen die vuurwerk kochten.
De afgelopen jaren wordt steeds meer siervuurwerk verkocht en steeds minder knalvuurwerk, zegt de woordvoerder. Waar tien jaar geleden de verhouding nog fifty-fifty was, is het siervuurwerk nu goed voor tachtig procent van alle verkopen.


Blijkbaar was er een vrouw op het nieuws geweest die trots had verteld dat ze voor 2.100 euro's vuurwerk gekocht had. Dat is bijna evenveel als de bijstandsuitkering van een echtpaar én een alleenstaande ouder. Als je dan weet, hoort en/of leest dat er meer dan 60.000 mensen (gedeeltelijk) afhankelijk zijn van voedselbanken, dan vraag je je toch af waar wij, mensen, mee bezig zijn. Ik wil niet weten hoeveel geld er wereldwijd verbrand is in een paar uur tijd.

Nee, het mooie van het vuurwerk is er voor mij wel af. Uiteindelijk, als je twintig vuurpijlen hebt gezien, heb je ze toch bijna allemaal gezien?
Kijkend naar het vuurwerk moest ik denken aan al die bijzonder fraaie Rooms-Katholieke kerkgebouwen. Daar zit net zo'n nare bijsmaak aan als aan dat vuurwerk: het zijn schitterende bouwwerken, maar als je dan denkt over hoeveel ruggen dat gegaan is, hoe mensen belazerd (sorry, ik heb er geen ander woord voor over) zijn geworden om hun geld maar te kunnen bemachtigen (denk bijvoorbeeld aan de verkoop van aflaten, hét onderwerp van de 95 stellingen van Maarten Luther), nou - dan pas ik, hoor. Al die pracht en praal, al die verering van heiligen waarvan geen mens kan weten of de Heer ze aangenomen heeft of uitgespuwd heeft (omdat ze misschien wel schijnheiligen waren), ik bedank er voor. Mijns inziens is de functie van een kerkgebouw niet om mensen te vereren maar de eer te geven aan de drieënige God, de Schepper van hemel en aarde.

Terug naar het vuurwerk, waarom wordt dat eigenlijk afgestoken?

Naar verluidt begon het zo'n 200 jaren voor Christus in China met het werpen van groen bamboe in een vuur: het bamboe verbrandde en knalde uiteindelijk uit elkaar. Men meende dat de knal zo hard was dat het boze geesten zou verjagen.

Wel, ik kan niet wachten tot het échte vuurwerk begint:
als Jezus terugkomt om Satan en diens boze geesten (gevallen engelen, demonen) weg te jagen en door een engel te laten binden voor duizend jaren:
“En ik zag een engel neerdalen uit de hemel met de sleutel van de afgrond en een grote ketting in zijn hand. En hij greep de draak, de oude slang, dat is de duivel en de satan, en bond hem voor duizend jaar, en wierp hem in de afgrond, en sloot hem daarin op en verzegelde die boven hem, opdat hij de volken niet meer zou misleiden...” (Openbaring 20:1-3a HSV)

Dan is de mens voor duizend jaren verlost van de duivel en is er eindelijk échte vrede op aarde, een aarde die geregeerd wordt door Jezus. Aan het eind van die duizend jaren (lees meer hierover in mijn artikel "Het duizendjarig Rijk en de eeuwigheid") krijgt Satan dan nog één kans om te trachten mensen, die dus al die tijd in vrede hebben kunnen leven, te verleiden in opstand te komen tegen dé Verlosser:
“En wanneer die duizend jaar tot een einde gekomen zijn, zal de satan uit zijn gevangenis worden losgelaten. En hij zal uitgaan om de volken te misleiden die zich in de vier hoeken van de aarde bevinden, Gog en Magog, om hen te verzamelen voor de oorlog. En hun aantal is als het zand van de zee. En zij kwamen op over de breedte van de aarde, en omsingelden de legerplaats van de heiligen en de geliefde stad...” (Openbaring 20:7-9a HSV)

"hun aantal is als het zand van de zee..."

Hoe is het mogelijk, hè?
Na duizend jaren vrede op héél de aarde, nog nooit gebeurd in de geschiedenis van de mens, tóch met zo'n groot aantal mensen in opstand komen!
Tja, daar heeft God maar één antwoord op:
“...Maar er daalde vuur van God neer uit de hemel en dat verslond hen.” (Openbaring 20:9 HSV)

En Satan?

“En de duivel, die hen misleidde, werd in de poel van vuur en zwavel geworpen, waar ook het beest en de valse profeet reeds zijn. En zij zullen dag en nacht gepijnigd worden in alle eeuwigheid.” (Openbaring 20:10 HSV)

Het aardse vuurwerk houd ik voor gezien.

Ik zie uit naar het échte hemelse vuurwerk, naar Jezus' wederkomst, om voor eeuwig bij Hem te zijn! U ook?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten