vrijdag 6 juni 2014

86 Geduld is een schone zaak...

"Geduld is een schone zaak" is een bekende Nederlands uitspraak. Het "schone" betekent "mooie" of "goede". De meeste mensen weten wel, veelal door ervaring, dat geduld inderdaad een positieve uitwerking heeft in het leven. Kijk maar eens naar wat uitspraken, van het internet geplukt:
"Geduld slaat niet terug, maar leunt achterover."

"De moeilijkheden in ons leven zijn voor vijf procent te wijten aan omstandigheden buiten onze macht. De overige vijfennegentig procent veroorzaken we door ons eigen ongeduld."

"Met doodgewone talenten en buitengewoon geduld, ligt alles binnen handbereik."

"Een vriend die bereid is om geduld met je te hebben, is een van de grootste schatten in het leven."


Vindt u het ook niet vervelend dat geduld geen aangeboren eigenschap van mens en dier is? Al snel na de geboorte laten deze schepselen vol ongeduld zien dat ze eten willen hebben. Vader en moeder vogel vliegen zich drie slagen in de rondte om eten voor hun kroost te zoeken en vinden keer op keer hun jongen, ongeduldig reikhalzend en bijkans onverzadigbaar. Ook de mens zit vol ongeduld, van jongs af aan. Iedereen heeft die perioden gehad, en misschien zijn ze er nog wel, dat er haast niet kon worden gewacht om iets, dat begeerd werd, te kopen of te verwezenlijken. Er zijn wel dingen vernield omdat de gebruiker ongeduldig (en driftig?) werd. Hebben we het nog niet over mensen, die sneuvelden omdat iemand zijn geduld niet kon bewaren...

Kunnen we daar vanaf komen, want ongeduld kan tot overhaaste, en soms te betreuren, beslissingen leiden.

Wel, er is hoop, maar daar kom ik straks op terug.

Zoals één van de hierboven genoemde uitspraken aangeeft, kan ongeduld ons véél ellende berokkenen. Geduld daarentegen kan ons ruzies, conflicten, oorlogen enz. besparen. Denk alleen maar aan het simpele, maar soms o zo moeilijke, "tot 10 tellen" om een eerste reactie te kunnen beteugelen...

Ook ziektes kunnen worden voorkomen door geduld te hebben. Ik weet dat het ouderwets klinkt, maar het is en blijft een puur Christelijk/Bijbels standpunt: hoeveel ellende zou de mensheid bespaard zijn als men geduldig zou wachten met de seksuele gemeenschap tot in het huwelijk?

Wat zegt Gods Woord over "geduld"?

Wel, waar de mens van nature ongeduldig is, wordt er van de Almachtige het tegendeel gezegd:
“Maar U, Heere, bent een barmhartig en genadig God, geduldig en rijk aan goedertierenheid en trouw.” (Psalmen 86:15 HSV)

“Barmhartig en genadig is de HEERE, geduldig en rijk aan goedertierenheid.” (Psalmen 103:8 HSV)

“De HEERE is geduldig, maar groot van kracht en Hij houdt de schuldige zeker niet onschuldig. De weg van de HEERE is in wervelwind en in storm, wolken zijn het stof van Zijn voeten.” (Nahum 1:3 HSV)

“Of veracht u de rijkdom van Zijn goedertierenheid, verdraagzaamheid en geduld, zonder te weten dat de goedertierenheid van God u tot bekering leidt?” (Romeinen 2:4 HSV)

“De Heere vertraagt de belofte niet (zoals sommigen dat als traagheid beschouwen), maar Hij heeft geduld met ons en wil niet dat enigen verloren gaan, maar dat allen tot bekering komen.” (2 Petrus 3:9 HSV)


God is geduldig met ons, en daar mogen we Hem zéér dankbaar voor zijn, want wij allen zijn schuldig bevonden aan het overtreden van Zijn wetten en verdienen daarom de dood. Slechts het aannemen van Zijn Zoon Jezus als Middelaar en Verlosser kan ons bevrijden van die schuld. Hierover is voldoende te lezen in meerdere van mijn artikelen.

De schrijver van het boek Spreuken, koning Salomo, noemt de voordelen van "geduld":
“Wie geduldig is, heeft veel inzicht, maar wie kortaangebonden is, verheft de dwaasheid.” (Spreuken 14:29 HSV)

“Een driftig man veroorzaakt ruzie, maar een geduldige stilt onenigheid.” (Spreuken 15:18 HSV)

“Een geduldig man is beter dan een dappere held, en wie zijn geest beheerst, is beter dan wie een stad inneemt.” (Spreuken 16:32 HSV)

“Met geduld wordt een leider overgehaald, en een zachte tong kan beenderen breken.” (Spreuken 25:15 HSV)


Deze laatste tekst kan ik uit ervaring beamen: bij de werkgever waar ik het langst (dik 35 jaren) gewerkt heb, was ik de laatste 5 jaren Manager Port Operations. Eén van de dingen waar ik het meest plezier van had, was het geduldig met iemand (vaak een obstinate planner of manager) praten totdat deze bereid was om te doen wat hij/zij in eerste instantie categorisch weigerde.

Gods Woord laat niet alleen de voordelen van "geduld" zien, maar vraagt het ook van de gelovigen:
“Verblijd u in de hoop. Wees geduldig in de verdrukking. Volhard in het gebed. Wees deelgenoot in de noden van de heiligen. Leg u toe op de gastvrijheid. Zegen wie u vervolgen. Zegen hen en vervloek hen niet. Verblijd u met hen die blij zijn, en huil met hen die huilen.” (Romeinen 12:12-15 HSV)

Christenen, want daar is de brief van Paulus aan gericht, kunnen verdrukking en lijden verwachten. Wanneer ons dat overkomt, dienen we niet te mopperen op of te klagen tegen God, maar geduldig te wachten op verlossing.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan, hè?

“Zo roep ik, de gevangene in de Heere, u op tot een wandel die de roeping waarmee u geroepen bent, waardig is, in alle nederigheid en zachtmoedigheid, met geduld, door elkaar in liefde te verdragen, en u te beijveren om de eenheid van de Geest te bewaren door de band van de vrede: één lichaam en één Geest, zoals u ook geroepen bent tot één hoop van uw roeping, één Heere, één geloof, één doop, één God en Vader van allen, Die boven allen en door allen en in u allen is.” (Efeziërs 4:1-6 HSV)

Hier roept Paulus de Efeziërs (maar ook ons) op om elkaar, met geduld, in liefde te verdragen en de eenheid te bewaren. Dat eerste lukt ons soms vrij aardig, het laatste kan behoorlijk lastig zijn, gezien alle denominaties...

“Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innige gevoelens van ontferming, vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld. Verdraag elkaar en vergeef de een de ander, als iemand tegen iemand anders een klacht heeft; zoals ook Christus u vergeven heeft, zo moet ook u doen.” (Colossenzen 3:12-13 HSV)

“En wij roepen u ertoe op, broeders, hen die ordeloos leven terecht te wijzen, de moedelozen te bemoedigen, de zwakken te ondersteunen, en met allen geduld te hebben. Pas op dat niemand een ander kwaad met kwaad vergeldt, maar jaag altijd het goede na, én voor elkaar én voor allen.” (1 Thessalonicen 5:14-15 HSV)


Van bovenstaande teksten zou een Christen zelf moedeloos kunnen worden. Ik heb e.e.a. even samengevat:
- we moeten ons bekleden met o.m. geduld
- elkaar verdragen en vergeven zoals ook Christus ons vergeven heeft
- geduld hebben met allen, óók met hen die ordeloos leven
- geen kwaad met kwaad vergelden, maar voor iedereen het goede najagen

Hoe moeten we dit ooit bewerkstelligen? Is een mens hier toe in staat?

Zoals ik eerder al schreef: er is hoop!

Want wat zegt Gods Woord in de brief aan de Galaten:
“De vrucht van de Geest is echter: liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing. Daartegen richt de wet zich niet. Maar wie van Christus zijn, hebben het vlees met zijn hartstochten en begeerten gekruisigd. Als wij door de Geest leven, laten wij dan ook door de Geest wandelen.” (Galaten 5:22-25 HSV)

Als een mens Christus aanneemt als Verlosser, ontvangt hij/zij de Heilige Geest. Deze verzegelt de gelovige en neemt Zijn intrek in het gelovige hart:
“Weet u niet dat u Gods tempel bent en dat de Geest van God in u woont? Als iemand de tempel van God te gronde richt, zal God hem te gronde richten, want de tempel van God is heilig, en deze tempel bent u.” (1 Corinthiërs 3:16-17 HSV)

“Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent? U bent immers duur gekocht. Verheerlijk daarom God in uw lichaam en in uw geest, die van God zijn.” (1 Corinthiërs 6:19-20 HSV)


Christenen zijn tempels van de Heilige Geest. Naar de mate waarin Deze Zijn werk in ons mag verrichten en wij ons door Hem laten leiden, worden vroeg of laat de eerdergenoemde vruchten in ons leven zichtbaar, en zijn we mogelijk in staat om te voldoen aan de oproep, zoals deze door Paulus werd opgetekend:
“En wij roepen u ertoe op, broeders, hen die ordeloos leven terecht te wijzen, de moedelozen te bemoedigen, de zwakken te ondersteunen, en met allen geduld te hebben. Pas op dat niemand een ander kwaad met kwaad vergeldt, maar jaag altijd het goede na, én voor elkaar én voor allen.” (1 Thessalonicen 5:14-15 HSV)

Veel Christenen hebben de mond vol van de gaven van de Heilige Geest, zoals hieronder genoemd:
“Want aan de één wordt door de Geest een woord van wijsheid gegeven en aan de ander een woord van kennis, door dezelfde Geest; en aan een ander geloof, door dezelfde Geest, en aan een ander genadegaven van genezingen, door dezelfde Geest; en aan een ander werkingen van krachten, en aan een ander profetie, en aan een ander het onderscheiden van geesten, en aan een ander allerlei talen, en aan een ander uitleg van talen. Al deze dingen echter werkt één en dezelfde Geest, Die aan ieder afzonderlijk uitdeelt zoals Hij wil.” (1 Corinthiërs 12:8-11 HSV)

Deze lijken "spectaculairder" dan de vruchten van de Heilige Geest, maar verdienen die niet minstens evenveel aandacht???
Laten de vruchten niet een verandering in het leven van een Christen zien, tonen ze niet de mate van gehoorzaamheid van de oprechte gelovige? En dan niet alleen in tijden van zegening, maar juist als er verleiding en/of verdrukking is. Als het water, bij wijze van spreken, aan de lippen staat.

Van mezelf weet ik dat nog niet alle vruchten volgroeid zijn. Misschien lijkt het uiterlijk al vergevorderd, maar vooral innerlijk is er nog genoeg snoeiwerk te doen.

Hoe is dat bij u? Geeft u Zijn Geest de ruimte om Zijn werk in u te doen? Ook al moet er dan hier en daar wat worden "weggesneden" ?

Het is maar goed dat God geduld met ons heeft...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten