woensdag 12 oktober 2011

57 We worden steeds asocialer.........

Een meisje zit in een volle bus. Op de stoel naast haar heeft zij haar tassen neergezet. Zij zoekt daarin naar haar mobiele telefoon. Een man op krukken komt de bus binnengelopen. Hij wil naast het meisje gaan zitten, maar zij ziet hem niet staan. Ze merkt hem niet eens op. Daarvoor is zij teveel met haar mobiele telefoon bezig.
"Zonder dat we het doorhebben, worden we steeds asocialer", zegt de voice-over van de SIRE reclame die ons nog vóór het massale gebruik van de smartphones wilde waarschuwen voor ons huidige gebrek aan aandacht voor de "echte" wereld om ons heen.

Hoe gewetenloos sommige mensen kunnen zijn lieten enige relschoppers in Londen zien. In een op internet gemakkelijk te vinden filmpje is te zien hoe het lijkt alsof omstanders een gewonde jongen helpen, maar in plaats daarvan beroven ze hem en laten hem alleen achter...

Twee voorbeelden van hoe het er anno 2011 in onze huidige maatschappij aan toegaat.

Vandaag de dag gebeuren er dingen welke zo'n 50 à 60 jaren geleden ondenkbaar waren, zoals bijvoorbeeld:
het bedreigen en/of mishandelen van ambulancepersoneel, ziekenhuispersoneel, artsen, politie en ook politici.
Tegenwoordig gebeurt dit laatste ook al middels zogenaamde "dreigtweets" (berichten via Twitter).

Veel Christenen geloven dat deze wereld aan haar laatste jaren bezig is en dat de wederkomst van Jezus aanstaande is. Heeft God's Woord hier iets over te zeggen?:
“En weet dit dat in de laatste dagen zware tijden zullen aanbreken. Want de mensen zullen liefhebbers zijn van zichzelf, geldzuchtig, grootsprekers, hoogmoedig, lasteraars, hun ouders ongehoorzaam, ondankbaar, onheilig, zonder natuurlijke liefde, onverzoenlijk, kwaadsprekers, onmatig, wreed, zonder liefde voor het goede, verraders, roekeloos, verwaand, meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God.” (2 Timotheüs 3:1-4 HSV)

Herkent u de maatschappij om u heen in deze woorden?

Hoeveel mensen hebben nog liefde voor het goede? Deze maatschappij wordt steeds liefdelozer (behalve als het om onszelf gaat) en steeds wreder: de kranten, radio, TV en internet kunnen er niet over zwijgen.
Mensen zijn "meer liefhebbers van zingenot dan liefhebbers van God": hiervan getuigen bijvoorbeeld het zichzelf verdoven door drank en/of drugs maar ook sexueel misbruik waarbij helaas regelmatig niet voor moord wordt teruggedeinsd.

Is dit dan het lot van deze Westerse beschaving?

Wat is "beschaving" eigenlijk?
Het online woordenboek van Van Dale geeft als verklaring voor het woord "beschaafd":
1 niet meer in een onontwikkelde natuurstaat verkerend
2 welopgevoed, welgemanierd


Punt 1 zijn we reeds lang gepasseerd, maar hoe zit het met punt 2 ?

Zijn we "welopgevoed, welgemanierd"?
Wat voor opvoeding hebben bijvoorbeeld die jonge relschoppers in Londen genoten? Niet alleen van ouders, maar wat voor voorbeeld hebben onderwijs en de machthebbers gegeven?

Als men God's Woord links laat liggen, of als schijnheilige door het leven gaat, wat zijn dan nog de fundamentele richtlijnen voor een goede opvoeding?
Wat heeft een mens aan goede manieren als zijn denken en doen corrupt zijn?

De Griekse en Romeinse beschaving bracht veel uiterlijke schoonheid, nieuwe technieken en allerlei andere zaken, maar wat gebeurde er met het innerlijk?
Ze stonden toch ook bekend om hun orgieën (met alle ongezonde gevolgen van dien), samenzweringen, moord en doodslag?

Ook bij onze landbestuurders is het verval van "de beschaving" merkbaar:
de welbekende politicus Geert Wilders, welke een aanhanger van de joods-christelijke cultuur is maar niet beseft dat zonder oprecht Jodendom en Christendom deze cultuur heel snel verdwijnt, zei laatst, tijdens een debat, tegen minister-president Rutte:
"...doe eens normaal, man..."
Degene die op dat moment niet normaal deed was de heer Wilders zelf:
"normaal" betekent "volgens de regel".
Meneer Wilders handelde niet volgens de regel door in de Tweede Kamer op een dergelijke respectloze manier te spreken tegen de minister-president, die hem daarop terecht vroeg zelf eens normaal te doen.
Helaas doet de heer Wilders wel vaker niet "normaal".

"We worden steeds asocialer..."
Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat de snelheid waarmee deze wereld asocialer wordt omgekeerd evenredig is aan de snelheid waarmee de mensheid zich van God afkeert.

Kan het oprecht volgen van Christus dan iets voor onze maatschappij betekenen?
Lees eens wat de Chinese predikant Watchman Nee over "beschaving" schreef in zijn boek "Heb de wereld niet lief":

Indien de wereld in ons natuurlijke, menselijke oprechtheid en eerlijkheid aantreft, waardeert zij dat en is meteen bereid ons te respecteren en te vertrouwen. Maar zo gauw ze in ons datgene ontmoet wat niet van onszelf is, namelijk de goddelijke natuur, waaraan we deel gekregen hebben, ontstaat er onmiddellijke vijandschap.

Toon de wereld de vruchten van christendom en er zal geapplaudisseerd worden. Toon het christendom zelf en er komt onmiddellijk heftig verzet. Want hoe geweldig de wereld zich ook ontwikkelt, zij zal nooit één christen kunnen voortbrengen. Ze kan christelijke eerlijkheid, beleefdheid en naastenliefde nabootsen, dat wel, maar zal nooit in staat zijn één enkele christen voort te brengen. Een zogenaamde christelijke beschaving geniet erkenning en waardering van de wereld. Dat kan de wereld wel tolereren, ze kan zich er zelfs mee vermengen en er gebruik van maken. Maar christelijk leven — het leven van Christus in de gelovige: dat haat ze en waar ze het maar ontdekt zal ze dat ten dode toe bevechten.

Christelijke beschaving is het resultaat van pogingen om de wereld met Christus in overeenstemming te brengen. Een oudtestamentisch voorbeeld hiervan vinden we bij Moab en Amman, indirect de vrucht van Lot’s bemoeienis en compromis met Sodom. En noch Moab, noch Amman toonden zich achteraf minder vijandig tegenover Israël dan de andere heidenvolken. Christelijke beschaving heeft bewezen zich te kunnen mengen met de wereld en zelfs voor de wereld partij te kunnen kiezen, wanneer de crisis komt. Maar er is in ieder geval één ding, dat eeuwig van de wereld los zal blijven en zich er niet mee kan vermengen: dat is het leven van Christus. Ze zijn wezenlijk elkaars tegenspelers en kunnen onmogelijk met elkaar in overeenstemming gebracht worden.

Tussen de meest hoogstaande mens en de meest onbeduidende christen bestaat geen enkel raakvlak en dus ook geen grond voor vergelijking. Want aangeboren goedheid is iets, wat we bij onze natuurlijke geboorte hebben meegekregen en dat verder ontwikkeld kan worden uit eigen bronnen, maar geestelijke goedheid is, om met Johannes te spreken "uit God geboren":
“Want al wat uit God geboren is, overwint de wereld; en dit is de overwinning die de wereld overwonnen heeft: ons geloof.” (1 Johannes 5:4 HSV)


Watchman Nee geeft hier duidelijk aan dat "de wereld" Christelijke normen en waarden kan nabootsen. Echter, als het hart van de mensen onveranderd is blijft het namaak en zal het aan verandering (uitholling) onderhevig zijn. Dit zien we vandaag de dag in de Westersemaatschappij gebeuren.
Veel mensen denken dat het Christen-zijn alleen maar gaat over het "behouden zijn" of "verloren gaan". Dit is echter absoluut niet waar! Natuurlijk heeft de mens verlossing van de aangeboren zonde nodig en kan deze krijgen door Jezus Christus aan te nemen als Verlosser, maar er is meer: als een mens zich oprecht tot God wendt zal Deze Zijn Heilige Geest zenden om intrek te nemen in "de tempel" waarin de gelovige verandert:
“Of weet u niet, dat uw lichaam een tempel is van de Heilige Geest, Die in u is en Die u van God hebt ontvangen, en dat u niet van uzelf bent?” (1 Corinthiërs 6:19 HSV)

Een ongelovige zal nooit beseffen wat dit betekent tenzij hij/zij de regie van zijn/haar leven wil overdragen aan God. Vergelijk het maar met een heerlijk maal waarvan je nooit zult weten hoe het smaakt tenzij je er van gaat eten.....

Als God Zijn Heilige Geest gezonden heeft begint het échte werk pas: er begint een proces waarbij, om het begrijpelijk te zeggen, een karakterverandering plaats gaat vinden.
Het is overigens beter om te spreken van een karakterverbetering.
Een en ander is echter wel afhankelijk van de ruimte welke de gelovige aan de Heilige Geest geeft. Als de Christen écht gehoorzaam wil zijn aan God en aan de Heilige Geest de vrije hand geeft veranderen de volgende negatieve eigenschappen en vormen van gedrag:
“...overspel, hoererij, onreinheid, losbandigheid, afgoderij, toverij, vijandschappen, ruzie, afgunst, woede-uitbarstingen, egoïsme, onenigheid, afwijkingen in de leer,” (Galaten 5:19b-20 HSV)

in deze positieve eigenschappen:
“...liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, geloof, zachtmoedigheid, zelfbeheersing.” (Galaten 5:22 HSV)

God heeft ons reeds in het Oude Testament diverse malen richtlijnen hoe we als mens behoren te leven. Neem bijvoorbeeld deze tekst uit het boek van de profeet Micha:
“Hij heeft u, mens, bekendgemaakt wat goed is en wat de HEERE van u vraagt: niets anders dan recht te doen, goedertierenheid lief te hebben en ootmoedig te wandelen met uw God.” (Micha 6:8 HSV)

Duidelijke taal toch?
Diegene die niet weet wat "goedertierenheid" betekent:
- barmhartigheid
- clementie
- genade
- genadigheid
- vergevensgezindheid
- zachtmoedigheid


Als ons volk zich massaal zou bekeren en de God van Israël werkelijk en oprecht zou willen gehoorzamen, en Jezus Christus als Verlosser zou aannemen, hoe geweldig zou dat zijn:
miljoenen zielen gered en een maatschappij waar we nu alleen maar van kunnen dromen.
Geen enkele andere godsdienst zou nog een kans maken in een Joods-Christelijk Nederland !
Dan zou voor ons ook gelden wat de Almachtige door de mond van Mozes tot Zijn oogappel Israël heeft gezegd:
“Zie, ik heb u de verordeningen en bepalingen geleerd, zoals de HEERE, mijn God, mij geboden heeft; om zo te handelen in het midden van het land waarin u zult komen om het in bezit te nemen. Neem ze in acht en doe ze; want dat zal uw wijsheid en uw inzicht zijn voor de ogen van de volken, die al deze verordeningen horen zullen en zullen zeggen: Werkelijk, dit grote volk is een wijs en verstandig volk! Want welk groot volk is er waar de goden zo dicht bij zijn als de HEERE, onze God, bij ons is, altijd als wij tot Hem roepen? En welk groot volk is er dat zulke rechtvaardige verordeningen en bepalingen heeft als heel deze wet, die ik u heden voorhoud?” (Deuteronomium 4:5-8 HSV)

Het feit dat omringende volken een voorbeeld aan ons zouden kunnen nemen zou al geweldig zijn, maar het allerbelangrijkste is dat God de Vader ons rijkelijk zou zegenen omdat wij Zijn liefde beantwoorden:
“Hij zal zegenen wie de HEERE vrezen, de kleinen met de groten. De HEERE zal u meer en meer zegenen, u en uw kinderen. U bent gezegend door de HEERE, Die hemel en aarde gemaakt heeft.” (Psalmen 115:13-15 HSV)

Hoe kan een mens daar "NEE" tegen zeggen?
*

Geen opmerkingen:

Een reactie posten